Skip to main content

Manifest pel Dia Internacional de la Dona Rural.  15 octubre de 2021 “Els reptes de la dona rural en l’era post-*Covid”

Un any més, celebrem el Dia Internacional de la Dona Rural, una data molt important en el calendari per a *AFAMMER, per a les més de 6 milions de dones i famílies que viuen en el medi rural i les més de 1.600 milions de dones rurals que viuen en el planeta.

En aquesta ocasió, volem aprofitar l’oportunitat que ens ofereix la institucionalització d’aquest dia  per a llançar un missatge molt clar a tota la societat: la recuperació econòmica i el desenvolupament sostenible després de la pandèmia no serà possible si no atorguem a les dones del medi rural la importància que mereixen.

Enguany, en el qual tornem a trobar-nos i reunir-nos, hem de continuar alçant la veu i crear consciència social perquè tenim davant nosaltres el repte de reconstruir el nostre medi rural.

No obstant això, no volem oblidar-nos de les quals sens dubte han sigut les grans heroïnes de la pandèmia: les dones rurals. Dones que no han deixat d’estar ni un sol moment al costat dels més vulnerables.

La seua solidaritat ha traspassat davanteres i ha sigut reconeguda pels més alts organismes internacionals com el Premi a la Solidaritat Civil que el Comité Econòmic Social i Europeu va atorgar a *AFAMMER el mes de febrer passat a projectes que han contribuït de manera excepcional en la lluita contra la COVID-19 i les seues desastroses conseqüències. Un reconeixement a les més de 190.570 dones de *AFAMMER però també per a totes les dones rurals d’Espanya i de tota la comunitat internacional.

Tenim davant nosaltres el gran repte de garantir la supervivència dels nostres pobles, i assegurar que els seus habitants visquen en condicions dignes. I al mateix temps, el desafiament d’aconseguir la preservació i conservació dels espais naturals i de l’activitat que en ells es produeixen. Perquè d’això depén la nostra seguretat alimentària.

Per això, en aquest dia Internacional de la Dona Rural volem reivindicar la necessitat de crear una societat més igualitària on les dones puguen equilibrar la seua vida personal i laboral, i d’aquesta manera puguen promoure les seues iniciatives empresarials o trobar una eixida laboral sense haver d’abandonar el municipi que les ha vistes créixer.

I al mateix temps continuar denunciant les desigualtats i les dificultats que afecten principalment les dones rurals, però també a les seues famílies.

En el Dia Internacional de la Dona Rural demanem:

MÉS I MILLORS SERVEIS PER Al MEDI RURAL. Els habitants del medi rural espanyol recorren 12,4 quilòmetres de mitjana fins al servei local més pròxim com pot ser una biblioteca, un supermercat o una escola infantil. No és possible assegurar la qualitat de vida de les dones rurals i de les seues famílies sinó compten amb les infraestructures adequades i amb serveis i equipaments bàsics.

ACABAR AMB LES ZONES D’OMBRA en la qual es troben el 60% dels municipis rurals perquè no tenen connexió per banda ampla o aquesta és molt defectuosa o cara. Aquesta situació impedeix que les emprenedores rurals puguen donar a conéixer els seus productes o serveis en igualtat de condicions que les que habiten en zones urbanes.

CONCILIACIÓ I CORRESPONSABILITAT per a impedir que les dones marxen del medi rural, la qual cosa es tradueix en major *masculinización i envelliment per als nostres pobles. El 56,8% de les dones que viuen en el medi rural són les úniques responsables del treball domèstic i familiar, on el 98% dels homes no intervé.

IGUALTAT EN EL CAMP. Cada vegada menys joves es dediquen a treballs relacionats amb l’agricultura i la ramaderia, mentre augmenta el nombre de majors de 65 anys que es dediquen a aquest sector. Per a corregir el greu problema del relleu generacional en el camp és necessari donar un major impuls a figures com La Llei de Titularitat compartida que va nàixer per a atorgar professionalització agrària a l’activitat duta a terme per les dones rurals durant generacions i que la pròxima PAC siga més igualitària i atenga les necessitats de les dones en el medi rural. De les més de 945.000 explotacions que hi ha a Espanya tan sols figuren com a titulars o caps d’explotació 285.467 i des de l’any 2011 tan sols s’han produït 871 altes en el registre de Titularitat Compartida.

ACABAR AMB LES ALTES TAXES DE DESOCUPACIÓ FEMENINA EN EL MEDI RURAL. Les dones joves que viuen en les zones rurals pateixen més la desocupació que les que viuen a les ciutats.  La taxa d’atur femení en les menors de 25 anys del medi rural frega el 50% enfront del 41% de les quals viuen a les ciutats. Es veuen obligades a abandonar els seus pobles a la recerca de les oportunitats que el seu entorn els nega.

FER COSTAT A les EMPRENEDORES RURALS perquè són elles les que creguen més de la meitat de l’ocupació autònoma en el medi rural. A més, 8 de cada 10 aposten per emprendre en serveis o productes mancats en el seu entorn.

TRENCAR EL SOSTRE DE CRISTALL perquè les dones tinguen més poder en la presa de decisions del medi rural a nivell social, econòmic i polític.

ACABAR AMB LA VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LES ZONES RURALS.  Segons les dades de l’última macroenquesta de Violència Contra la Dona, el percentatge de dones que verbalitzen el maltractament que reben per part de les seues parelles o exparelles disminueix en funció de la grandària del municipi en el qual viuen: el 83,3% en les dones que viuen en municipis de més de 100.000 habitants; un 78,5% en municipis d’entre 10.000 i 2.001 habitants, mentre que en els municipis de menys de 2.000 només han denunciat el 66,9% de les víctimes.

Dia internacional agricultura.

 

Leave a Reply

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.